Life Science & Health in Spain

Spanje is de vijfde economie van de Europese Unie. Met een populatie van 46 miljoen inwoners is het een grote markt op het gebied van gezondheid. Daarnaast wordt Spanje gezien als een markt die toegang tot Zuid-Amerika vergemakkelijkt.
Spanje heeft op dit moment 8 miljoen mensen die 65 jaar of ouder zijn, van wie 25% procent boven de 80. Volgens voorspellingen zal in 2050 4 miljoen mensen 80 jaar of ouder zijn. Ook ouderen uit andere EU landen komen naar Spanje na hun pensioen.

Bedrijf starten in Spanje
Er zijn kansen voor Nederlandse bedrijven om in deze sector te starten. Gezondheidstoerisme is niet alleen voor de grote ziekenhuizen, MKB bedrijven kunnen zich makkelijker aanpassen aan de wensen van de patiënt en een meer gepersonaliseerde service leveren. Er zijn verschillende succesverhalen van Nederlandse bedrijven aan de Spaanse kust die een gepersonaliseerde service leveren aan (gezondheids-)toeristen.

Leveren van medische apparatuur
De groeiende vraag naar zorg, biedt ook kansen voor exporterende bedrijven. Er is sinds 2008 flink gekort op zorguitgaven. De investeringen in medische apparatuur is daardoor afgenomen. Spanje voldoet op dit moment niet aan de Europese richtlijn. Volgens Invest in Spain moet het Spaanse zorgsysteem investeren in vervanging van de verouderde medische apparatuur.

Geneesmiddelen
Ook de vraag naar geneesmiddelen zal toenemen door de vergrijzing en de daarmee gerelateerde ziekten. Dit gaat om o.a. medicatie voor reuma en kanker.

Contactinformatie: 

Neem voor meer informatie contact op met de Nederlandse ambassade in Madrid (mad-ea@minbuza.nl).
For more information, please contact the Netherlands' Embassy in Madrid (mad-ea@minbuza.nl).