Asbestverwijdering in Vlaamse scholen

Kansen voor Nederlandse asbestverwijderaars

In Vlaanderen zijn naar schatting 3,7 miljoen ton asbesthoudende materialen in omloop. Voor scholen gaat het om zo'n 15.000 ton. De Vlaamse regering trekt nu 7,5 miljoen euro uit voor de versnelde verwijdering van asbest uit scholen. Dit biedt kansen voor Nederlandse asbestverwijderaars.

De Vlaamse regering maakte eerder al bekend Vlaanderen "asbestvrij" te maken tegen 2040. Scholen, publieke overheidsgebouwen, woongebouwen en de land- en tuinbouw komen als eerste aan bod. De Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM is de regisseur en maakt voor elke doelgroep een plan van aanpak.

Voor het onderwijs is nu 7,5 miljoen euro extra uitgetrokken om alle asbesthoudende materialen op scholen te verwijderen. Daarbij zal eerst een inventarisatie worden gemaakt bij 300 scholen die zich vrijwillig hebben opgegeven. Uit de voorlopige resultaten blijkt dat er 20 dringende dossiers zijn. Die scholen worden als aangepakt.

De definitieve resultaten van de inventarisstudie worden tegen de zomer 2017 verwacht. Eind dit jaar wil OVAM een volledig afbouwplan voor asbest voor alle scholen in Vlaanderen en Brussel gereed hebben.

Contactinformatie: 

Nederlandse Ambassade in België
Economisch Cluster
Laura Kwakernaak
Kortenberglaan 4-10
1040 Brussel
+32 2 679 1677
bru-ea@minbuza.nl